ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ        

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
     Η σχολική κοινότητα είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους νέους να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Εκτός, από το γνωστικό αντικείμενο και τη γενικότερη μόρφωση, το σχολείο οφείλει να δημιουργήσει προσωπικότητες που χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό, συμμετοχή στο δημοκρατικό διάλογο, αναγνώριση και ανοχή του άλλου, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και συνέπεια.
Οι προσπάθειες για επιδόσεις, οι κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, οι δεξιότητες και τα ταλέντα είναι ανάγκη να βρίσκουν άνετο χώρο, να αναγνωρίζονται, να αναπτύσσονται και να αμείβονται.
Η ευγενής άμιλλα είναι χρήσιμη. Εκείνο που πρέπει να καταστέλλεται είναι ο επιθετικός ανταγωνισμός. Η δημοκρατική οργάνωση της σχολικής κοινότητας προϋποθέτει κανόνες, όρια, κατανομή ρόλων και ευθυνών, ιεραρχική διάρθρωση της ομάδας, στοιχεία τα οποία πρέπει να προέρχονται από τα μέλη της ομάδας με ελεύθερη επιλογή, με συναίνεση και συμμετοχή, έτσι ώστε να αφήνουν περιθώρια διαφορών και πλουραλισμού απόψεων.
Με τον όρο «σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου.
Ο σχολικός κανονισμός στοχεύει:
Να ενημερώσει τους μαθητές για αυτούς τους κανόνες.
Να δημιουργήσει συνθήκες που αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος, το οποίο θα εξασφαλίζει την επίτευξη των στόχων και των αξιών, που το σχολείο θέλει να καλλιεργήσει.
Να εξασφαλίζει την ομαλή και, ει δυνατόν, αγαστή συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
Να μην έχει στατικό χαρακτήρα αλλά να συνδέεται δυναμικά με το προβάλλον και την εποχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σχολική κοινότητα είναι ένα ζωντανό κύτταρο του οποίου η ρευστότητα και μεταβλητότητα απαιτούν από αυτόν την επικαιροποίησή του.
Ο σχολικός κανονισμός καλεί τα μέλη της σχολικής κοινότητας να τον τιμήσουν στην πράξη.
 ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

 Οι μαθητές/τριες κάθε ηλικίας προσέρχονται στο σχολείο έχοντας διαφορετική αφετηρία και μεταφέροντας στις αποσκευές τους διαφορετικό μορφωτικό φορτίο. Κατά την έναρξη της σχολικής ζωής η διαφορετικότητα έχει κυρίως οικογενειακή προέλευση, αλλά στην πορεία προστίθεται και η ευρύτερη επίδραση του περιβάλλοντος. Το κοινωνικό, το φυσικό και το σχολικό περιβάλλον θα προσδιορίσουν σημαντικά την παραπέρα εξέλιξη. Η επίδραση αυτή ασκείται με πολλούς τρόπους άμεσα ή έμμεσα, συστηματικά ή διάχυτα. Γι' αυτό πρέπει στο περιεχόμενο της σχολικής ζωής να περιλαμβάνονται τα στοιχεία και οι δραστηριότητες που καλλιεργούν αυριανούς πολίτες ελεύθερους, υπεύθυνους, με ενεργό συμμετοχή και κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου εγγράφονται οι μαθητές που έχουν αποφοιτήσει από αντίστοιχο Δημοτικό σχολείο και έχουν γίνει δεκτοί σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διαδικασίες.
 Δικαιολογητικά εγγραφής
1. Για την εγγραφή μαθητή/τριας σε Γυμνάσιο οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους, να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α. Απολυτήριο Δημοτικού, εφόσον αυτό δεν έχει διαβιβαστεί υπηρεσιακά.
β. Σε περίπτωση που ο μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η, Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) του κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας στην οποία να δηλώνεται η νομιμότητα της άσκησης της κηδεμονίας, σύμφωνα με το άρθρο 13, εκτός εάν έχει ήδη υποβάλει δήλωση κηδεμονίας κατά την εγγραφή τον Ιούνιο. Στην ίδια Υπεύθυνη Δήλωση δηλώνεται η αποδοχή της ηλεκτρονικής ενημέρωσης για ζητήματα της πορείας φοίτησης του/ της μαθητή/τριας, καθώς και η ηλεκτρονική διεύθυνση για την παραλαβή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή ο αριθμός του τηλεφώνου στο οποίο θα αποστέλλονται τα σύντομα μηνύματα (
SMS).
γ. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του/της μαθητή/τριας ή Πιστοποιητικό του Δήμου/Δημοτικής Ενότητας στα Μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος/η ο/η μαθητής/τρια, εφόσον δεν έχει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Εάν ο/η μαθητής/τρια δεν έχει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δεν υποβληθεί Πιστοποιητικό του Δήμου/Δημοτικής Ενότητας στα Μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος/η ο/η μαθητής/τρια, τότε το Πιστοποιητικό αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου, ώστε να καταχωρίζονται τα στοιχεία του/της που ορίζονται στο άρθρο 11.
Σε όλες τις περιπτώσεις εγγραφής, αν έχει κατατεθεί πρωτότυπος τίτλος Απολυτήριου Γυμνασίου, αυτός δεν επιστρέφεται.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ
Οι μετεγγραφές των μαθητών/τριών Γυμνασίων, πραγματοποιούνται από την έναρξη του διδακτικού έτους έως και τη λήξη του Α' τετραμήνου,
ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
  1. 1.Η ένταξη των μαθητών/τριών σχολείου σε τάξη, σε έτος μεταγενέστερο του έτους πρώτης εγγραφής (ανανέωση εγγραφής), πραγματοποιείται κάθε σχολικό έτος μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων για κάθε τύπο σχολείου (Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο ή Επαγγελματικό Λύκειο) σε ημερομηνίες που καθορίζονται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

2. Οι κηδεμόνες ή οι ίδιοι/ες οι μαθητές/τριες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, οφείλουν να ανανεώνουν την εγγραφή τους κάθε σχολικό έτος, εντός των προθεσμιών που ορίζονται για τις εγγραφές. Για τον σκοπό αυτό προσέρχονται εμπρόθεσμα στη Διεύθυνση του Γυμνασίου, και υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) στην οποία δηλώνεται η νομιμότητα της άσκησης της κηδεμονίας, σύμφωνα με το άρθρο 13, εφόσον οι μαθητές/τριες είναι ανήλικοι/ες. Στην ίδια Υπεύθυνη Δήλωση δηλώνεται η αποδοχή της ηλεκτρονικής ενημέρωσης για ζητήματα της πορείας φοίτησης του/της μαθητή/τριας, καθώς και η ηλεκτρονική διεύθυνση για την παραλαβή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή ο αριθμός του τηλεφώνου στο οποίο θα αποστέλλονται τα SMS. Για την ανανέωση εγγραφής σε Γενικό Λύκειο ή Επαγγελματικό Λύκειο απαιτείται η προηγούμενη υποβολή Ηλεκτρονικής Δήλωσης Προτίμησης.
ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
 Η φοίτηση των μαθητών/τριών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων ανελλιπής και όχι επιλεκτική. Οι απουσίες και οι συνέπειες αυτών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού από το σχολείο και την οικογένεια. Εκπαιδευτικά σημαίνει ότι το έλλειμμα στην παρακολούθηση, πέρα από ένα ορισμένο αριθμό απουσιών, δημιουργεί εκπαιδευτικό κενό και συνεπώς την ανάγκη για την επανάληψη της τάξης αλλά και παιδαγωγικά παγιώνει στη συνείδηση του μαθητή την αντίληψη ότι η εργασία και η συνέπεια στις υποχρεώσεις δε συγκαταλέγονται στις αρετές των ανθρώπων.
Όλοι οι μαθητές/τριες, και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν μάθημα την πρώτη ώρα, πρέπει να παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου. Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία συγκέντρωσης όλης της σχολικής κοινότητας. Είναι η μοναδική ευκαιρία επαφής, ενημέρωσης και ψυχολογικής προετοιμασίας για το εκπαιδευτικό έργο που θα ακολουθήσει. Με τη σημερινή σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αρκετοί μαθητές αλλόθρησκοι - ετερόδοξοι. Έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή. Παράλληλα όμως έχουν υποχρέωση να σέβονται το δικαίωμα της ενεργού συμμετοχής των υπολοίπων. Το σχολείο είναι απαραίτητο να αποδίδει στο σημείο αυτό τη δέουσα σημασία.
1. Η προαγωγή και η απόλυση των μαθητών/τριών των Γυμνασίων, εξαρτάται εκτός από την επίδοση τους και από την τακτική τους φοίτηση στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
2. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
3. Οι απουσίες αριθμούνται ανά μία για κάθε διδακτική ώρα.
4. Απουσία μαθητή/τριας από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου θεωρείται απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.
5. Απουσία μαθητή/τριας από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.
6. Απουσία μαθητή/τριας από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησης του. Σε περίπτωση που, κατά την πλήρως αιτιολογημένη κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, η συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στον περίπατο ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατη, οι απουσίες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό φοίτησης. Στις εκδρομές/μετακινήσεις στις οποίες δεν συμμετέχουν οι μαθητές/τριες αλλά δεν παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή δεν συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 33120/ΓΔ4/28-02-2017 υπουργική απόφαση (Β' 681), καταχωρίζονται απουσίες.

Περιπτώσεις όπου απουσίες δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης
1. Όλες οι απουσίες των μαθητών/τριών καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο). Για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών δε λαμβάνονται υπόψη:
α) απουσίες από το σχολείο, κατά τις ώρες λειτουργίας του, μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε δραστηριότητες, στο Εξωτερικό ή το Εσωτερικό, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις όργανα.
β) Απουσίες μαθητών για την προσέλευση τους ενώπιον του Συμβουλίου Επιλογής Οπλιτών, η οποία βεβαιώνεται νόμιμα.
γ) Απουσίες μαθητών/τριών: α) του Ρωμαιοκαθολικού Δόγματος κατά τις εορτές του Μνηστήρος Ιωσήφ, της Αγίας Δωρεάς και από την προηγούμενη μέχρι και την επόμενη του Λατινικού Πάσχα,   β) του Εβραϊκού θρησκεύματος την προηγούμενη και την 1η του Εβραϊκού Έτους, την ημέρα της Εξιλέωσης, καθώς και την προηγούμενη και την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, γ) του Μουσουλμανικού Θρησκεύματος κατά τις ημέρες των εορτών Εΐντ Αλ Φιτρ (Σεκέρ Μπαϊράμ) και Εΐντ Αλ-Αντχά (Κουρμπάν Μπαϊράμ), καθώς και την επόμενη ημέρα αυτών. Για να μην ληφθούν υπόψη οι απουσίες της περίπτωσης αυτής, πρέπει να υποβληθεί Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1989 (Α' 75), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει, του/της μαθητή/τριας ή του κηδεμόνα του/ της εάν είναι ανήλικος/η, για το θρήσκευμα.
δ) Απουσίες μαθητών/τριών που πραγματοποιήθηκαν λόγω της μετεγγραφής τους σε Γυμνάσιο άλλης πόλης μέχρι δύο (2) ημέρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι απουσίες που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα έκδοσης του υπηρεσιακού σημειώματος μετεγγραφής.
ε) Απουσίες μαθητών/τριών οι οποίοι/ες απαλλάσσο- νται από τη συμμετοχή τους στη διδασκαλία μαθημάτων, αλλά την ώρα πραγματοποίησης της διδασκαλίας παρευρίσκονται στο σχολείο, σύμφωνα με το άρθρο 25.
στ) Απουσίες μαθητών/τριών που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες καθιστούν αντικειμενικά δύσκολη την προσέλευση στο σχολείο.
ζ) Απουσίες μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε προγραμμα μακροχρόνιας κινητικότητας στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ότι με την επιστροφή τους θα προσκομίσουν βεβαίωση του σχολείου υποδοχής, η οποία θα επιβεβαιώνει την επαρκή φοίτηση τους κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους.
2. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες έως είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για όλο το διδακτικό έτος:
α) για τους/τις μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συστηματικά μετά από νεφρική ανεπάρκεια ή υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση,
β) για τους/τις μαθητές/τριες που υποβάλλονται σε θεραπεία αποδοχής μοσχεύματος,
γ) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από όλων των τύπων νεοπλασίες και υποβάλλονται σε θεραπεία συντήρησης,
δ) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με τις προϋποθέσεις που ορίζει η υπουργική απόφαση 2209/1998 (Β' 314),
ε) για τους/τις μαθητές/τριες που πάσχουν από μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα.
Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ ες, θα πρέπει:
αα. Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.
ββ. Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή/ ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της μαθητή/τριας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής.
3. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών/τριών μέχρι είκοσι (20) ημερών που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού όπως :
α. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση
β. έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε Νοσοκομείο
γ. θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες και χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παραμονή σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο
Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή οι ίδιοι/ες, αν είναι ενήλικοι/ ες ,θα πρέπει:
αα. Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.
ββ. Να προσκομίσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή Διευθυντή/ ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της μαθητή/τριας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής. Σε περίπτωση νοσηλείας σε χώρες του εξωτερικού, να προσκομίσουν τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις και έγγραφα μεταφρασμένα στα Ελληνικά από την αρμόδια Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
γγ. Η αίτηση του/της μαθητή/τριας, με όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση έγγραφα και δικαιολογητικά, κατατίθεται στη Διεύθυνση του σχολείου και τίθεται υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών όπου εξετάζεται το αίτημα και, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, συντάσσεται πρακτικό για την εκάστοτε περίπτωση μαθητή/τριας, το οποίο κοινοποιείται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο.
4. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται και έως δύο (2) εβδομάδες, μαθητών/τριών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, στον χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, για τη μετάβαση και τη συμμετοχή τους σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης καθώς και βεβαίωσης συμμετοχής τους στην εκδήλωση.
5. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται, για τη συμμετοχή μαθητών/τριών σε πανελλήνιους ή διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
6. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών/τριών λόγω συμμετοχής τους:
α) σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων,
β) σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εγκεκριμένες από την οικεία αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) Ομοσπονδία με ανώτατο όριο πέντε (5) ημερών,
γ) σε αποδεδειγμένες αθλητικές υποχρεώσεις, προετοιμασίας ή αγωνιστικές, με την εκάστοτε εθνική ομάδα με ανώτατο όριο των δέκα (10) ημερών, λαμβανομένων υπόψη των προϋποθέσεων της παρ. 46, του άρθρου 13, του ν. 3149/2003 (Α ́141).
Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών για όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των περιπτώσεων (β) και (γ) θα εκδίδεται εφόσον προσκομίζονται από τους/ τις ενδιαφερομένους/ες οι προσκλήσεις συμμετοχής από τον επίσημο φορέα διοργάνωσης των αγώνων, καθώς και οι σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής τους, ενώ για τις υποχρεώσεις προετοιμασίας με την εθνική ομάδα η σχετική βεβαίωση συμμετοχής από την εκάστοτε επίσημη Ομοσπονδία του αθλήματος.
7. Οι απουσίες μαθητών/τριών λόγω συμμετοχής τους σε εθελοντική αιμοδοσία καταχωρίζονται αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, ως εξής: Της ημέρας της αιμοδοσίας, όταν ο/η μαθητής/ τρια προσφέρει αίμα για ασθενή του συγγενικού του/ της περιβάλλοντος. Μίας (1) ημέρας επιπλέον όταν ο/η μαθητής/τρια, με δική του/της πρωτοβουλία, προσέρχεται να προσφέρει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας ή όταν ο/η μαθητής/τρια ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή όταν συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία.
Σημειώνεται ότι τα ηλικιακά κριτήρια των δοτών/τριών αίματος καθορίζεται από το π.δ. 138/2005 (Α' 195), ήτοι το 18ο έτος. Μπορεί να γίνουν δεκτοί/ες αιμοδότες/τριες ηλικίας 17 ετών με υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα τους.
8. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες που πραγματοποιούνται για συμμετοχή σε εισιτήριες εξετάσεις σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσ ων, όπως π.χ. η Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών με εισήγηση του/της Υπεύθυνου/ ης του Τμήματος εξετάζει κατά περίπτωση τις απουσίες της κατηγορίας αυτής του/της μαθητή/τριας με βάση τις ημερομηνίες που φέρουν τα παρακάτω έγγραφα, που πρέπει να προσκομίσει ο/η μαθητής /τρία:       α) βεβαίωση κατάθεσης των δικαιολογητικών του/της μαθητή/τριας προκειμένου να συμμετάσχει στις εισιτήριες εξετάσεις, β) βεβαίωση συμμετοχής του/της μαθητή/τριας στις εισιτήριες εξετάσεις.
9. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες λόγω υποχρεωτικής παρουσίας σε Δικαστήριο.
10. Σε κάθε περίπτωση, για να μη ληφθούν υπόψη απουσίες μαθητή/τριας, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, απαιτείται η προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
1. Φυσική Αγωγή
α) Εάν μαθητής/τρια κωλύεται λόγω πάθησης, μόνιμης ή παροδικής, να συμμετέχει στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, είναι δυνατόν να απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακολούθησης του εφόσον ο κηδεμόνας του/της ή ο/η ίδιος/α, εάν είναι ενήλικος/η, υποβάλει σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια του σχολείου, συνοδευόμενη από ιατρική βεβαίωση, η οποία θα περιλαμβάνει τους λόγους και τη διάρκεια της απαλλαγής, εντός πέντε ημερών από την έναρξη των μαθημάτων ή την εμφάνιση της πάθησης ή την επάνοδο του/της μαθητή/τριας στο σχολείο μετά από ασθένεια. Η βεβαίωση δεν απαιτείται εάν η πάθηση αναφέρεται στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή/τριας, το οποίο κατατίθεται υποχρεωτικά στη σχολική μονάδα και επικαιροποιείται σε κάθε μεταβολή της κατάστασης της υγείας του/ της μαθητή/τριας ή των παραγόντων κινδύνου, οι οποίοι απαιτούν απαλλαγή του/της.
β) Την αίτηση της προηγούμενης παραγράφου εξετάζει επιτροπή αποτελούμενη από τον/ τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου, τον/την αρμόδιο/α διδάσκοντα/ουσα κα- θηγητή/τρια, και τον/την Υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια του τμήματος στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια, η οποία συντάσσει σχετική πράξη στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, στην οποία καταγράφονται και οι δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει ο/η μαθητής/τρια την ώρα διεξαγωγής του μαθήματος. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ο/η μαθητής/τρια προσκομίζει γνωμάτευση Δημόσιου Νοσοκομείου.
γ) Σε περίπτωση που από τα στοιχεία του οικείου Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή/τριας προκύπτουν σοβαροί λόγοι υγείας που αποκλείουν τη συμμετοχή του μαθητή/τριας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή σε άλλη σχολική αθλητική δραστηριότητα, ο/η Διευθυντής/ ντρια, στις αρχές του σχολικού έτους, συγκροτεί Τριμελή Επιτροπή η οποία αποτελείται από τον/την ίδιο/α, ως Πρόεδρο, τον/την αρμόδιο/α εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής και τον/την Υπεύθυνο/η του οικείου τμήματος του σχολείου, ως μέλη. Η Επιτροπή συνεδριάζει αμέσως και αποφαίνεται για την απαλλαγή του/της μαθητή/τριας από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή για την αποχή του/της από συγκεκριμένες αθλητικές και άλλες σχολικές δραστηριότητες. Η παραπάνω Τριμελής Επιτροπή συγκαλείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια και συνεδριάζει όταν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προκύψουν θέματα της αρμοδιότητας της.
δ) Η απαλλαγή αρχίζει από την έναρξη των μαθημάτων ή από την εμφάνιση της πάθησης και αφορά ολόκληρο το διδακτικό έτος ή τμήμα του. Κατά τη διάρκεια της απαλλαγής ο/η μαθητής/τρια δεν έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί το μάθημα. Την ώρα αυτή συμμετέχει στις δραστηριότητες που έχουν αποφασιστεί σύμφωνα με την περιπτ. β'.
ε) Ο/Η μαθητής/τρια είναι δυνατόν να ζητήσει απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής μίας διδακτικής ώρας, εφόσον υπάρχει λόγος. Ο/Η διδάσκων/ουσα μπορεί να χορηγήσει την απαλλαγή μετά από έγκριση του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου.
2. Μουσική
α) Εάν μαθητής/τρια κωλύεται λόγω πάθησης, μόνιμης ή παροδικής, να συμμετέχει στο μάθημα της Μουσικής, είναι δυνατόν να απαλλαγεί από την υποχρέωση παρα- κολούθησης του εφόσον ο κηδεμόνας του/της ή ο/η ίδιος/α, εάν είναι ενήλικος/η, υποβάλει σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια του σχολείου, συνοδευόμενη από ιατρική βεβαίωση, η οποία θα περιλαμβάνει τους λόγους και τη διάρκεια της απαλλαγής, εντός πέντε ημερών από την έναρξη των μαθημάτων ή την εμφάνιση της πάθησης ή την επάνοδο του/της μαθητή/τριας στο σχο- λείο μετά από ασθένεια. Η βεβαίωση δεν απαιτείται εάν η πάθηση αναφέρεται στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή/ τριας ή είναι εμφανής και δεν χρειάζεται απόδειξη.
β) Την αίτηση της προηγούμενης παραγράφου εξετάζει επιτροπή αποτελούμενη από τον/τη Διευθυντή/ ντρια του σχολείου, τον/την αρμόδιο/α διδάσκοντα/ ουσα καθηγητή/τρια, και τον/την Υπεύθυνο/η καθηγητή/ τρια του τμήματος στο οποίο φοιτά ο/η μαθητής/τρια, η οποία συντάσσει σχετική πράξη στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών. Η ίδια επιτροπή καθορίζει εάν ο/η μαθητής/τρια είναι υποχρεωμένος/η να παρευρίσκεται στην αίθουσα διδασκαλίας την ώρα διεξαγωγής του μαθήματος. Σε περίπτωση αμφιβολιών ο/η μαθητής/τρια προσκομίζει γνωμάτευση Δημόσιου Νοσοκομείου.
γ) Η απαλλαγή αρχίζει από την έναρξη των μαθημάτων ή από την εμφάνιση της πάθησης και αφορά ολόκληρο το διδακτικό έτος ή τμήμα του. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών συντάσσει σχετική πράξη στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, στην οποία, σε περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια δεν είναι υποχρεωμένος/η να παρευρίσκεται στην αίθουσα διδασκαλίας, καταγράφονται οι δραστηριότητες στις οποίες θα συμ- μετέχει την ώρα διεξαγωγής του μαθήματος.
3. Θρησκευτικά
Δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών/τριών από το μάθημα των Θρησκευτικών παρέχεται σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 12773/Δ2/23-01-2015 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ.
ΧΑΤΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ- ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
1. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
2. Δεδομένης της υποχρέωσης των υπεύθυνων καθηγητών/τριών και του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου να ενημερώνουν άμεσα τους κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών/τριών και της υποχρέωσης των κηδεμόνων να ενημερώνουν το σχολείο για τους λόγους απουσίας των μαθητών/τριών, κατά τον χαρακτηρισμό φοίτησης οι απουσίες δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.
3. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).
4. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τρι- ας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.
  • Ειδικά για το σχολικό έτος 2017-18 μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαρκής και η φοίτηση μαθητή/-τριας που πραγματοποίησε έως 164 απουσίες εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής: α) για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά από γιατρό που βεβαιώ- νουν την ασθένεια, β) ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των δύο τετραμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι δεκαπέντε πλήρες και γ) δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης απουσιών του άρθρου 24 παρ. 2 και 3.
 Χαρακτηρισμός φοίτησης μαθητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:
Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3699/ 2008 (Α' 199):
«Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η φοίτηση τους θεωρείται επαρκής όταν:
α) το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπόμενων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και
β) οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΣ
1. Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε από το σχολείο οφείλει να γνωστοποιεί στο σχολείο τους λόγους της απουσίας άμεσα με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που έχει δηλώσει στο σχολείο κατά την εγγραφή του/της μαθητή/τριας σε αυτό. Η γνωστοποίηση του λόγου των απουσιών συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται ο μη υπολογισμός τους κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης, σύμφωνα με το άρθρο 24.
2. Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια κάθε τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες για την απουσία των μαθητών/τριών και να πληροφορείται τους λόγους της απουσίας τους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως με τηλεφώνημα, με μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο - εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες έχουν υποβάλει στο σχολείο σχετική υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση  ή στο κινητό τηλέφωνο των γονέων/κηδεμόνων (SMS), ή με επιστολή. Εάν η επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες δεν είναι εφικτή ή εάν οι γονείς/κηδεμόνες αρνηθούν την επικοινωνία ή εάν για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι απαραίτητο, συγκαλείται το Συμβούλιο του Τμήματος για να εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης ενεργειών παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, η προσφυγή σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες.
3. Σε περίπτωση που μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ ντρια του σχολείου. Μετά την πρώτη ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο/η εκ- παιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών.
4. Όταν πραγματοποιούνται απουσίες σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ή τελευταίας ώρας), μεμονωμένες ή συνεχείς, χωρίς την άδεια του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, αναζητούνται οι λόγοι και πραγματοποιούνται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα που, ενδεχομένως, κρίνονται απαραίτητες.
5. Οι απουσίες των μαθητών/τριών αθροίζονται και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών.
6. Τις ημέρες που στο πρόγραμμα υπάρχει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, οι μαθητές/τριες οφείλουν να έχουν αθλητική ενδυμασία-υποδήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, χρεώνονται με απουσία που δε δικαιολογείται.
7. Όπου στο παρόν άρθρο αναφέρεται κηδεμόνας του μαθητή/τριας νοείται το φυσικό πρόσωπο που καθορί- ζεται στο άρθρο 13, προκειμένου για μαθητές/τριες που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους εκπληρώνουν προσωπικά την υποχρέωση για τη γνωστοποίηση του λόγου απουσίας τους.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ  ΚΑΙ  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
1. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών έχει την παιδαγωγική ευθύνη να προβαίνει σε ενέργειες και να εφαρμόζει πρακτικές για τη δημιουργία στο σχολείο του κλίματος που απαιτείται για την υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης και για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών έτσι, ώστε να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους και να αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους τρόπους (π.χ. συμβουλευτικές συναντήσεις με τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές, διαδικασία διαμεσολάβησης) για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλί- νουσας συμπεριφοράς.
Στις περιπτώσεις των μαθητών/τριών που δε βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους ο Σύλλογος Διδασκόντων/ ουσών προβαίνει στη λήψη μέτρων, τα οποία είναι: α) προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ) αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας, δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών, ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
2. Τα παιδαγωγικά μέτρα γ' και δ' επιβάλλονται εφόσον κρίνεται ότι τα παιδαγωγικά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο σχολείο δεν έχουν φέρει αλλαγή της στάσης του/της μαθητή/τριας ή εφόσον πρόκειται για σοβαρή παρέκκλιση, έστω και μεμονωμένη. Το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος επιβάλλεται μόνο εάν επιπλέον κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος.
3. Τα παιδαγωγικά αυτά μέτρα αξιοποιούνται ως εξής:
α) Κάθε διδάσκων/ουσα καθηγητής/τρια μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α και β.
β) Ο/Η Διευθυντής/ντρια του σχολείου μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α, β και γ.
γ) Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α, β, γ, δ και ε.
δ) Την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να την επιβάλει μόνο ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών με απόφαση στην οποία πρέπει να αιτιολογείται ειδικά ο λόγος για τον οποίο κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος και με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών. Στη συνεδρίαση έχουν δικαίωμα να παρίστανται ο κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας, καθώς και το προεδρείο της Μαθητικής Κοινότητας του τμήματος του/της και το προεδρείο του Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου, οι οποίοι αποχωρούν την ώρα της ψηφοφορίας. Το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος ισχύει για το σχολικό έτος εντός του οποίου ελήφθη, από δε το επόμενο σχολικό έτος ο/η μαθητής/τρια έχει δικαίωμα να επανέλθει στο σχολείο με τη διαδικασία της μετεγγραφής.
4. Επιπλέον για τα παιδαγωγικά μέτρα ισχύουν τα εξής:
α) Η παρατήρηση έχει σκοπό να προειδοποιήσει τον/ τη μαθητή/τρια ότι η συμπεριφορά του/της παρεκκλίνει από τα προβλεπόμενα από το Πλαίσιο Οργάνωσης της Σχολικής Ζωής και δεν καταχωρίζεται στο Βιβλίο Καταγραφής Ενεργειών Υποστήριξης Εύρυθμης Λειτουργίας.
β) Τα υπόλοιπα παιδαγωγικά μέτρα καταχωρίζονται στο Βιβλίο Καταγραφής Ενεργειών Υποστήριξης Εύρυθμης Λειτουργίας.
5. Οι μαθητές/τριες που αποβάλλονται παραμένουν τις ημέρες της αποβολής στο σχολείο, οι ώρες απουσίας τους από την τάξη καταχωρίζονται και απασχολούνται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου. Η μορφή της απασχόλησης εντός του σχολείου καθορίζεται από το όργανο που αποφάσισε το συγκεκριμένο παιδαγωγικό μέτρο.
6. Εάν μαθητής/τρια παρακωλύει τη διεξαγωγή μαθήματος, είναι δυνατόν να του/της επιβληθεί προφορική παρατήρηση και να απομακρυνθεί από την αίθουσα διδασκαλίας, οπότε απασχολείται με την ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, λαμβάνοντας απουσία. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον/την ίδιο/α διδάσκοντα/ουσα ή πέντε συνολικά, το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.
7. Στους/στις μαθητές/τριες που επιτυγχάνουν βαθμό ετήσιας προόδου «άριστα» απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, «Αριστείο Προόδου».
8. Στους/στις μαθητές/τριες κάθε τμήματος που επιτυγχάνουν τον μεγαλύτερο βαθμό ετήσιας προόδου και διαγωγή «εξαιρετική» απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, «Βραβείο Προόδου». Σε περίπτωση ισοβαθμίας το «Βραβείο Προόδου» απονέμεται σε όλους/ες τους μαθητές/τριες που ισοβάθμισαν.
9. Στους/στις μαθητές/τριες οι οποίοι/ες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση της επίδοσης τους, απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, «Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης».
10. Στους/στις μαθητές/τριες που διακρίνονται για ιδιαίτερες πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς και για πράξεις που εκφράζουν πνεύμα ανιδιοτελούς φιλαλληλίας απονέμεται ειδικός έπαινος.
11. Ο τύπος και οι διαστάσεις των ειδικών διπλωμά- των που προβλέπονται στο άρθρο αυτό καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρη   σκευμάτων.
12. Όλες οι τιμητικές διακρίσεις επιδίδονται σε επίσημη τελετή κατά την Εορτή της Σημαίας. Στην τελετή αυτή προσκαλούνται να παραστούν οι τοπικές αρχές και οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών.
ΔΙΑΓΩΓΗ
1. Η συμπεριφορά των μαθητών/τριών, που εκδηλώνεται με οποιοδήποτε τρόπο εντός ή εκτός του σχολείου με πράξεις ή παραλείψεις, συνιστά τη διαγωγή τους.
2. Η διαγωγή περιλαμβάνεται μεταξύ των στοιχείων της μαθητικής κατάστασης των μαθητών/τριών που φοιτούν κάθε έτος στο Γυμνάσιο και ελέγχεται, χαρακτηρίζεται και καταχωρίζεται στα οικεία βιβλία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
3. Οι μαθητές/τριες οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες που διέπουν τη σχολική ζωή, όπως αυτοί ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία και το Πλαίσιο Οργάνωσης της Σχολικής Ζωής (σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 5 του άρθρου 30). Κάθε πράξη ή παράλειψη που έρχεται σε αντίθεση με αυτούς αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται με παιδαγωγικά μέσα.
4. Η διαγωγή κάθε μαθητή/τριας χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή» ως εξής:
α) «Εξαιρετική» χαρακτηρίζεται η διαγωγή του/της μαθητή/τριας, όταν τηρεί απολύτως τους κανόνες της σχολικής ζωής.
β) «Καλή» χαρακτηρίζεται η διαγωγή του/της μαθητή/ τριας, όταν υπάρχουν παρεκκλίσεις από την τήρηση των κανόνων της σχολικής ζωής.
γ) «Μεμπτή» χαρακτηρίζεται η διαγωγή μαθητή/τριας όταν αυτός/ή αποκλίνει από την προσήκουσα διαγωγή σε βαθμό ανεπίτρεπτο, αλλά κρίνεται ότι είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης αυτής εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος.
δ) Όταν κρίνεται ότι η απόκλιση από την προσήκουσα διαγωγή δεν είναι δυνατόν να επανορθωθεί εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος, ο/η μαθητής/τρια υποχρεώνεται σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με τη διαδικασία που περιγράφεται στην περιπτ. δ της παρ. 3 του άρθρου 31, ώστε σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον να δοθεί η ευχέρεια βελτίωσης της διαγωγής του/της.
5. Ο ετήσιος χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθη- τών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού έτους με ειδική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων/ου- σών, ο οποίος αποφαίνεται κατά πλειοψηφία συνεκτιμώντας την εν γένει συμπεριφορά τους στο σχολείο και εκτός αυτού καθώς και τα παιδαγωγικά μέτρα ή τις ηθικές αμοιβές που έχουν καταχωριστεί στα οικεία βιβλία. Κάθε χαρακτηρισμός διαγωγής ως «καλής» ή «μεμπτής» πρέπει να είναι αιτιολογημένος.
6. Στην ίδια πράξη χαρακτηρίζεται και η διαγωγή των μαθητών/τριών των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής.
7. α) Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών/τριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον εντοπισμό προβλημάτων συμπεριφοράς και στην καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπιση τους στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των μαθητών/ τριών αυτών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, όπως στα απολυτήρια, στα αποδεικτικά απόλυσης και στα κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών.
β) Αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών, που αφορούν μαθητές/τρι- ες που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.
8. Καμία μεταβολή της διαγωγής μαθητή/τριας δεν μπορεί να γίνει από τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών μετά την οριστική έξοδο του/της από το σχολείο.
ΕΠΙΔΟΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
 Η επίδοση αξιολογείται συνεχώς και συζητείται τακτικά, κατά τις συνεδριάσεις των Συλλόγων των Διδασκόντων ή τμημάτων τους. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ελέγχεται με προφορικές και γραπτές δοκιμασίες (ολιγόλεπτες και ωριαίες) και με άλλους παιδαγωγικά ενδεδειγμένους τρόπους. Οι γονείς ενημερώνονται από τους καθηγητές, οι οποίοι δέχονται τους γονείς μία φορά την εβδομάδα σε τακτές ώρες, ή σε έκτακτες συγκεντρώσεις, που ορίζονται στην διάρκεια του σχολικού έτους.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
 Η συμμόρφωση σε ορισμένους κανόνες που διέπουν τη ζωή μέσα στο Σχολείο είναι υποχρεωτική για όλους. Οι κανόνες αυτοί απορρέουν είτε από τη σχολική νομοθεσία είτε από εσωτερικές ρυθμίσεις. Σκοπό έχουν να περιγράψουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μαθητών/τριών τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και στη σχέση τους με τους φορείς του Σχολείου. Προσπάθεια όλων είναι να δημιουργηθεί ένα ήρεμο και υγιές μαθησιακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο κάθε μαθητής θα μπορεί αβίαστα να διαμορφώνει την προσωπικότητά του.
       ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

       1.ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ, ΑΡΓΟΠΟΡΙΕΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ, ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ.

1.1    ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ.
Τα μαθήματα αρχίζουν στις 8:15 π.μ. η προσέλευση στο σχολείο πρέπει να είναι έγκαιρη, πριν από το χτύπημα του κουδουνιού.
Η κεντρική αυλόπορτα του σχολείου κλείνει για γονείς και μαθητές έως τις 1:55 μ.μ. . σε περίπτωση που η κεντρική αυλόπορτα παραμένει ανοιχτή και μετά τις 8:45 π.μ., σημαίνει ότι η είσοδος απ αυτήν είναι ελεύθερη για μαθητές, γονείς, και αιτιολογημένους επισκέπτες.
Η είσοδος «εξωσχολικών» στοιχείων, δηλαδή ατόμων κάθε ηλικίας που ουδεμία σχέση έχουν με το σχολείο, πρέπει να καταγγέλλεται από καθηγητές και μαθητές στη Διεύθυνση.
Η πρωινή παράταξη, οι ανακοινώσεις, η προσευχή κ.λ.π., αποτελούν το ξεκίνημα του σχολικού προγράμματος και οφείλουν να είναι από όλους σεβαστά. Όλοι οι παρόντες καθηγητές οφείλουν να παρευρίσκονται στην παραπάνω διαδικασία και να συνδράμουν τους εφημερεύοντες καθηγητές αλλά και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής για τη βέλτιστη διεκπεραίωσή της.
 1.2 ΑΡΓΟΠΟΡΙΕΣ

Κανένας μαθητής ο οποίος έχει αργοπορήσει αδικαιολόγητα δε γίνεται δεκτός κατά την ώρα της διδασκαλίας, η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες τους. Ειδικότερα, οι πρωινές καθυστερήσεις προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου.
 1.3 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Σε περίπτωση απουσίας καθηγητή οι μαθητές απασχολούνται είτε μέσα στην αίθουσα τους, είτε στον αύλειο χώρο του σχολείου, εποπτευόμενοι πάντοτε από την εφημερεύοντα ή άλλον καθηγητή (ΦΕΚ 1340/2002-ΦΕΚ 353,1/324/105657/Δ1/2002).
1.4 ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Η κανονική αποχώρηση των μαθητών από  το σχολείο γίνεται αμέσως μετά από το χτύπημα του κουδουνιού για τη λήξη της τελευταίας διδακτικής ώρας. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να αποχωρήσει κάποιος μαθητής από το σχολείο ενδιάμεσα, όταν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα (υγείας ή παρόμοιο), σε αυτή την περίπτωση ενημερώνεται ο γονέας και έρχεται και παραλαμβάνει το παιδί του.
Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η αποχώρηση από το σχολείο χωρίς άδεια από την Διεύθυνση.
Η έξοδος από την τάξη επιτρέπεται μόνο για πολύ σοβαρό λόγο και μόνο με άδεια από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό. Απουσία μαθητή αναιτιολόγητα από ώρα μαθήματος πρώτα ελέγχεται από την διδάσκοντα καθηγητή, κατόπιν ενημερώνεται η Διεύθυνση του σχολείου και αν είναι αδικαιολόγητη, ελέγχεται πειθαρχικά.
 2.ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2.1    Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
Η ύπαρξη πολιτισμένου κα ευχάριστου κλίματος στο χώρο του σχολείου θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη για την εκπαιδευτική και την παιδαγωγική διαδικασία, αλλά και την ασφάλεια, τη γενικότερη λειτουργία και το κύρος του σχολείου. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου, είτε μόνοι τους, είτε με πρωτοβουλία των Μαθητικών Κοινοτήτων που πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αισθητική και υγιεινή αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος σε συνεργασία με τους καθηγητές και την Διεύθυνση.
Συγκεκριμένα:
Απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους φθορές και βανδαλισμοί στην σχολική περιουσία.
Κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για τα έπιπλα που χρησιμοποιεί (θρανίο, καρέκλα, ντουλάπα), για κάθε εποπτικό μέσο ( υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, πίνακες, διαδραστικούς πίνακες, ηχεία, κ.λ.π.), αλλά και για κάθε υλικό αντικείμενο που υπάρχει στο σχολικό χώρο γενικότερα.
Αν παρατηρηθεί φθορά στη σχολική περιουσία, πρέπει να αναφερθεί στον διδάσκοντα της τάξης ή στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς.
Ειδικότερα, απαγορεύεται να αναγράφεται οτιδήποτε στους τοίχους ή στα έπιπλα του σχολείου, έστω και αν αυτό δεν αποτελεί υβριστικό σχόλιο ή σύνθημα.
2.2    ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ.

Οι αίθουσες του σχολείου παραμένουν κλειδωμένες, πριν και μετά τις ώρες διδασκαλίας. Υπεύθυνος για το άνοιγμα, πριν το μάθημα το κλείδωμα μετά από αυτό, είναι ο διδάσκων καθηγητής, ο οποίος παραλαμβάνει από την Διεύθυνση το κλειδί της αίθουσας διδασκαλίας και το παραδίδει σε αυτήν μετά το τέλος του μαθήματος.
Τα καθήκοντα των επιμελητών είναι:
1) Να καθαρίσουν τον πίνακα
2) Να τακτοποιήσουν την αίθουσα
3) Να ανοίξουν τα παράθυρα για τον αερισμό της αίθουσας.
4) Να αναφέρουν άμεσα στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος οποιαδήποτε φθορά επισημάνουν στο χώρο της αίθουσας.
Η θητεία των επιμελητών είναι εβδομαδιαία.
Η απομάκρυνση των υπολοίπων μαθητών από την αίθουσα είναι ευθύνη του διδάσκοντος εκπαιδευτικού.
Η απομάκρυνση των μαθητών από τους διαδρόμους γίνεται από τον εφημερεύοντα καθηγητή.
2.3    ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΟΙ.
Οι απουσιολόγοι της τάξης (τακτικός ή αναπληρωτής) ορίζονται από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος με βάση τη βαθμολογία και το ήθος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διδακτικού έτους ή με κλήρωση κατά το πρώτο τετράμηνο μεταξύ των αριστευσάντων στην ΣΤ  Δημοτικού, για την Α Γυμνασίου. Οι απουσιολόγοι μαθαίνουν τα καθήκοντά τους από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος. Παραλαμβάνουν κάθε πρωί το βιβλίο ύλης και το απουσιολόγιο από το γραφείο των καθηγητών, είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη, μη αλλοίωση και φθορά τους και τα παραδίδουν επίσης στο γραφείο των καθηγητών μετά το τέλος της τελευταίας διδακτικής ώρας.
Ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους απουσιολόγους για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους. Παραποίηση, φθορά, καταστροφή και απώλεια του απουσιολογίου ή του βιβλίου της διδαχθείσης ύλης αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
3.2    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ
Αναφέρονται ενδεικτικά παραπτώματα που επισύρουν πειθαρχικό έλεγχο:
1) Αδικαιολόγητα καθυστερημένη άφιξη στο σχολείο.
2) Αταξία και έλλειψη προσοχής κατά την πρωινή σύνταξη κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων και της προσευχής.
3) Αστεϊσμοί, κάθε είδους, που οδηγούν σε παρεξηγήσεις και ατυχήματα.
4) Κάθε πράξη η οποία προσβάλλει τη δημόσια αιδώ, δηλαδή το συναίσθημα της ντροπής που προέρχεται ιδίως από καταπάτηση των ηθικών και κοινωνικών κανόνων (Άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα). Ως συνέπεια των ανωτέρων, απαγορεύονται κάθε είδους ερωτοτροπίες, ερωτικές περιπτύξεις, διαχύσεις και ασπασμοί στον ευρύτερο χώρο του σχολείου.
5) Το κάπνισμα σε κάθε χώρο του σχολείου. Οι παραβάτες ελέγχονται βάσει του αντικαπνιστικού νόμου με τις ανάλογες κυρώσεις. Ισχύει αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος.
6) Αδικαιολόγητη παραμονή και μετακίνηση στους χώρους του σχολείου κατά την ώρα των μαθημάτων.
7) Η διακίνηση κάθε τροχοφόρου στους σχολικούς χώρους.
8) Απαγορεύεται η χρήση και η κτήση  κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών μέσων (Walkman, MP3 player, computers κλπ.) σε όλους τους χώρους του σχολείου.

9) Η φωτογράφιση ή η βιντεοσκόπηση με κάθε είδους μέσα σε όλους τους χώρους του σχολείου και καθ΄όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
10) Κάθε διακίνηση εντύπων, φωτογραφικού υλικού ή βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο.
11) Η κατοχή ή η διακίνηση πολύτιμων αντικειμένων ή αντικειμένων που η κατοχή τους αντίκειται στην μαθητική ιδιότητα.
12) Αταξία μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.
13) Αταξία και φασαρία από μαθητή εκτός αίθουσας την ώρα που οι άλλοι κάνουν μάθημα.
14) Ανυπακοή σε υπόδειξη του διδάσκοντος καθηγητή ή του διευθυντή για αλλαγή θέσης κατά την ώρα της διδασκαλίας.
15) Απασχόληση κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας με κάτι άσχετο με το μάθημα
16) Ασέβεια ή απείθεια ή ειρωνική συμπεριφορά σε εκπαιδευτικό ή άλλο πρόσωπο.
17) Μη συνειδητή εκπλήρωση ανειλημμένης υποχρέωσης.
18) Αυθαίρετη απουσία σε ενδιάμεση ή τελευταία ώρα του σχολικού ωραρίου.
19) Έξοδος από το χώρο του σχολείου χωρίς άδεια αποκλειστικά από την Διεύθυνση.
20) Συμμετοχή σε ομαδικό παράπτωμα, το οποίο πιθανόν να χαρακτηριστεί έτσι κατά τη διεξαγωγή του.
21) Απρεπής συμπεριφορά προς συμμαθητή (απειλή, χλευασμός, ειρωνεία, βάναυσος αστεϊσμός, σαρκασμός, εξύβριση, προσβολή, επίμονη και προκλητική παρατήρηση, προσβλητικά σχόλια προς τρίτους, παρουσία ή μη του σχολιαζόμενου και γενικότερα κάθε μορφή βίας, σωματική, λεκτική, πειθαναγκαστική, ψυχολογική κλπ.)
22) Φθορά ή ζημιά στο κτήριο ή τις εγκαταστάσεις του σχολείου.
23) Φθορά, κλοπή ή υπεξαίρεση αντικειμένων τα οποία αποτελούν σχολική περιουσία.
24) Φθορά, κλοπή ή υπεξαίρεση αντικειμένων που ανήκουν σε συμμαθητές, καθηγητικό προσωπικό και επισκέπτες του σχολείου, έστω και αν αυτοί ελέγχονται ως «εξωσχολικοί».
25) Συνθήματα λεκτικά ή γραπτά, σύμβολα, σχήματα, άσεμνες λέξεις ή φράσεις, ύβρεις και γενικότερα οποιαδήποτε αναγραφή στους τοίχους του σχολείου.
26) Η χρήση οργάνων γυμναστικής και μπάλας κάθε αθλήματος χωρίς την άδεια του καθηγητή της Φυσικής Αγωγής.
27) Η διακίνηση και κατανάλωση αλκοόλ εντός και εκτός του σχολείου. Επίσης η προσέλευση μαθητή σε κατάσταση μέθης (Ν3730/23-12-08/ΦΕΚ 262).
28) Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών εντός και εκτός του σχολικού χώρου όπως αυτές ελέγχονται από τον Ποινικό Κώδικα. Επίσης η προσέλευση μαθητή κατόπιν χρήσης ναρκωτικών (Ν.4134/20-3-2013/ΦΕΚ 74).
29) Η συμπεριφορά μαθητή που εκδηλώνεται με οποιανδήποτε τρόπο μέσα και έξω από το σχολείο, με πράξεις ή παραλείψεις συνιστά την διαγωγή του.
4. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
Η συμπεριφορά των μαθητών πρέπει να διέπεται καταρχήν από το σεβασμό προς τον εαυτό τους και κατά συνέπεια από το σεβασμό στην προσωπικότητα οιουσδήποτε μέλους της σχολικής κοινότητας και όχι μόνο. Απαγορεύεται κάθε είδους βία σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου σεβασμό και την πολιτική της αντί-βόας που εφαρμόζει το σχολείο.
4.1    ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
Για να λειτουργήσει σωστά η μαθησιακή διαδικασία, είναι προφανές ότι μεταξύ των μαθητών θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Επίσης αλληλοσεβασμός διδασκόντων και διδασκομένων, καθώς και σεβασμός του διδακτικού χρόνου. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, δε θα πρέπει να σημειώνονται συμπεριφορές όπως:
1) Συνομιλίες μεταξύ μαθητών όταν δεν έχει ζητηθεί από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό η συνεργασία σε κάποιο θέμα.
2) Κάθε είδους σχολιασμός των απόψεων χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως κάτι τέτοιο απ? τον διδάσκοντα καθηγητή.
3) Απάντηση σε ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί στην τάξη χωρίς να έχει δοθεί ο λόγος από τον διδάσκοντα.
4) Αλλαγή θέσης μαθητή χωρίς την έγκριση του διδάσκοντος.
5) Μη έγκαιρη προσέλευση στην τάξη μετά το διάλειμμα
6) Άρνηση αλλαγής θέσης καθ' υπόδειξη του διδάσκοντος.
7) Άρνηση απομάκρυνση από την τάξη (ωριαία απομάκρυνση) καθ? υπόδειξη του διδάσκοντος.
8) Αυθάδεια και ασέβεια προς τον διδάσκοντα.
9)Μάσημα τσίχλας και γενικότερα κάθε είδους αντικειμένου
10) Κατανάλωση τροφής, αναψυκτικών, γάλακτος και γενικότερα κάθε είδους βρώσιμου ή πόσιμου εν ώρα μαθήματος
11) Κάθε τι το οποίο αποκλίνει από την κόσμια συμπεριφορά και γενικώς δημιουργεί εκνευρισμό στο διδάσκοντα.
Επιπλέον οι μαθητές:
  • Οφείλουν να προετοιμάζουν τις εργασίες οι οποίες τους έχουν ανατεθεί για το σπίτι.
  • Πρέπει να προσέρχονται με τσάντα, τετράδια, και βιβλία που αφορούν τα μαθήματα της ημέρας.
  • Πρέπει να έχουν καθαρά και οργανωμένα τετράδια κατά τις υποδείξεις των διδασκόντων.
  • Πρέπει να προσέχουν και να σέβονται τα σχολικά βιβλία
  • Πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες τους για κάθε ανακοίνωση, την οποία τους επιδίδει γραπτά το σχολείο ή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
  • Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού, η Διεύθυνση μπορεί να απασχολήσει τους μαθητές μέσα στην τάξη με αντικαταστάτη εκπαιδευτικό, οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται όπως σε ώρα μαθήματος.
4.2    ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος όλοι οι μαθητές βγαίνουν από την τάξη. Οι μαθητές του 1ου και 2ου ορόφου κατεβαίνουν από αυτούς με την επίβλεψη του συνόλου των διδασκόντων κάθε ορόφου. Η διακίνηση μαθητών και καθηγητών στους διαδρόμους δεν πρέπει να παρεμποδίζεται με οποιονδήποτε τρόπο. Απαγορεύονται τα σπρωξίματα και το τρέξιμο στις σκάλες, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος απαγορεύονται τα παιχνίδια, τα οποία είναι πιθανόν να προκαλέσουν ατυχήματα ή να καταλήξουν σε καβγάδες και φιλονικίες. Οι μαθητές οφείλουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος να αναφέρουν οτιδήποτε επιλήψιμο στην αντίληψή τους στους εφημερεύοντες καθηγητές.
4.3    ΣΥΜΠΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η συμμετοχή των μαθητών στις γιορτές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κρίνεται απαραίτητη και υποχρεωτική. Οι γιορτές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της μαθησιακής διαδικασίας και συμβάλλουν εποικοδομητικά σε αυτή. Οι μαθητές στις εκδηλώσεις του σχολείου οφείλουν να συμπεριφέρονται ευπρεπώς και με πολιτισμένο τρόπο να δείχνουν σεβασμό σε αυτούς που ετοίμασαν το πρόγραμμα αλλά κα σε εκείνους που το παρακολουθούν. Ουδεμία εκδήλωση (χορός, πάρτι, διάλεξη, συζήτηση, κλπ.) επιτρέπεται να γίνεται στο χώρο του σχολείου χωρίς να προηγείται έγκριση της Διεύθυνσης. Ουδεμία επίσης εκδήλωση εκτός σχολικού χώρου δεν επιτρέπεται να γίνεται από τους μαθητές χωρίς την έγκριση της Διεύθυνσης και του Συλλόγου των Καθηγητών. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει η πινακίδα: « Το Πρώτο Γυμνάσιο Αρτέμιδος δεν έχει καμία συμμετοχή στην εκδήλωση και δεν φέρει καμία ευθύνη».
5. ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ -  ΕΚΔΡΟΜΕΣ.
Ο χώρος των περιπάτων θεωρείται σχολικός, οπότε και η συμπεριφορά των μαθητών πρέπει να είναι ανάλογη αυτής του σχολείου. Κατά τη διάρκεια περιπάτου ή εκδρομής απαγορεύεται ή χρήση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου, πλην αυτών που έχει επιλέξει ο Σύλλογος των Καθηγητών και η Διεύθυνση του σχολείου. Η συμμετοχή στους περιπάτους είναι υποχρεωτική πλην εξαιρέσεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από το σχολείο.
6. ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟΙ.

Η πρόσκληση και η παρουσία εξωσχολικού στο χώρο του σχολείου δεν επιτρέπεται και η συνομιλία μαζί τους πρέπει να αποφεύγεται. Εξωσχολικός μπορεί να επικοινωνήσει με μαθητή, εφόσον παραστεί ανάγκη, μόνο κατόπιν άδειας της Διεύθυνσης του σχολείου.
7. ΑΜΦΙΕΣΗ.
Η εμφάνιση των μαθητών/τριών  πρέπει να χαρακτηρίζεται από απλότητα και ευπρέπεια και να αποφεύγονται φαινόμενα επίδειξης, εκκεντρικότητας και εξεζητημένης εμφάνισης. Ειδικότερα στις παρελάσεις, το σχολείο έχει καθιερώσει συγκεκριμένη αμφίεση για μαθητές και μαθήτριες. Η συμμετοχή στις παρελάσεις δεν είναι υποχρεωτική αλλά επιθυμητή.
8. ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ.

Επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα από κάθε εκπαιδευτικό. Η χρήση από κάθε άλλο μέλος της σχολικής κοινότητας ή οποιονδήποτε επισκέπτη επιτρέπεται μόνο συνοδεία εκπαιδευτικού. Κατά τη χρήση του ανελκυστήρα θα πρέπει οι πόρτες του να κλειδώνουν κατά την αποχώρηση από ή άφιξη σε όροφο. Κλειδιά έχει δικαίωμα να έχει κάθε εκπαιδευτικός. Δέον όπως οι καθηγητές που διδάσκουν σε τμήματα με μαθητές με ανάγκη (π.χ. ατυχήματα στα πόδια) ή κινητικά προβλήματα (περιπτώσεις ΑΜΕΑ) χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα σε συνεννόηση με τους μαθητές αυτούς.
9. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ.
Η προμήθεια προϊόντων από το κυλικείο επιτρέπεται στους μαθητές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι μαθητές πρέπει να τηρούν σειρά προτεραιότητας για να εξυπηρετούνται και να διατηρούν καθαρό το χώρο του προαυλίου.
 10.  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.

H Βιβλιοθήκη του Σχολείου είναι δανειστική, τα βιβλία επιστρέφονται όπως έχουν παραληφθεί, η συμπεριφορά μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης είναι αυτή που αρμόζει σε μαθητές/τριες,  ο χώρος πρέπει να κρατείται καθαρός.

 11. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

  • Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται μόνον όταν το σχολικό δίκτυο εποπτεύεται από εκπαιδευτικό ή υπεύθυνο του σχολικού δικτύου.
  • Κατά την επικοινωνία στο διαδίκτυο δεν δίδονται προσωπικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία του Σχολείου χωρίς την άδεια του υπευθύνου.
  • Δεν αποστέλλεται φωτογραφία χωρίς την άδεια του εκπαιδευτικού.
  • Δεν δίδεται σε κανέναν ο κωδικός πρόσβασης.
  • Απαγορεύεται η είσοδος του μαθητή σε δωμάτια συζητήσεων (chat rooms) χωρίς την άδεια του εκπαιδευτικού.
  • Απαγορεύεται η ανταπόκριση σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ή σε πίνακες δελτίων με άσεμνο περιεχόμενο.
  • Απαγορεύεται η αναζήτηση δεδομένων με άσεμνο περιεχόμενο.
  • Σε περίπτωση τυχαίας εμφάνισης δεδομένων με αυτού του είδους το περιεχόμενο, ο μαθητής υποχρεούται να ενημερώσει αμέσως τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό.
  • Απαγορεύεται να παρουσιάζεται ο μαθητής στο διαδίκτυο με ταυτότητα άλλη εκτός από τη δική του.
  • Το Σχολείο διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει τις περιοχές του διαδικτύου που έχει επισκεφθεί ο μαθητής.
  • Ο μαθητής οφείλει να επισκέπτεται μόνο διευθύνσεις του διαδικτύου που περιέχουν υλικό σχετικό με την εργασία του.
  • Απαγορεύεται η ταχυδρόμηση ανωνύμων μηνυμάτων και η μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείο.
  • Το Σχολείο διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του σχολικού δικτύου.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά λογισμικού από το διαδίκτυο σε υπολογιστές του σχολικού δικτύου (συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων προφύλαξης οθόνης, παιχνιδιών, βίντεο, τραγουδιών κ.ά.).
  • Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή ή προώθηση υλικού που είναι παράνομο, άσεμνο, ενοχλητικό ή παραβιάζει την ιδιωτική ζωή άλλων προσώπων.
  • Οι μαθητές που δεν συμμορφώνονται με τον Κανονισμό Συμπεριφοράς στο διαδίκτυο ελέγχονται πειθαρχικά.
  • Ειδικότερα για περιπτώσεις παραπτωμάτων που εμπίπτουν σε παράβαση του ποινικού δικαίου σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου, ακολουθούνται και οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
 12.  ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ.

 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ να εμφανίζουν οι μαθητές/τριες και να κατέχουν ή να χρησιμοποιούν σε οποιονδήποτε χώρο του Σχολείου κινητά τηλέφωνα, smart watches,  βιντεοκάμερες και ηχητικά μέσα. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτός μαθητής να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, η συσκευή (μαζί με την κάρτα SIM) αφαιρείται για όλη τη διάρκεια της ημέρας, φυλάσσεται από τη Διευθύντρια και παραδίδεται στο τέλος των μαθημάτων MONΟ στον κηδεμόνα. Σε περίπτωση υποτροπής, το κινητό αφαιρείται για όλο το σχολικό έτος και παραδίδεται στον κηδεμόνα στο τέλος της σχολικής χρονιάς. ΑΝ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ . ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
 13. ΈΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ.

Δεν επιτρέπεται να φέρνουν οι μαθητές/τριες στο Σχολείο εφημερίδες, περιοδικά και έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του μαθητή. Απαγορεύεται κάθε είδους φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση στους χώρους του Σχολείου χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης.
Η παράβαση αυτών των κανόνων ελέγχεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα.
  14. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ.
 Πρωταρχική επιδίωξη του Σχολείου είναι η ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης και αυτοπειθαρχίας των μαθητών του καθώς και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων της εξέλιξής τους σε ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Η ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας επιδιώκεται κατά κύριο λόγο με θετικά μέτρα, όπως η καλλιέργεια αξιών και η άσκηση σε συνήθειες και τρόπους ζωής που θεμελιώνουν τις αξίες αυτές. Παράλληλα, το Σχολείο έχει θεσπίσει κανόνες συμπεριφοράς, η συμμόρφωση προς τους οποίους είναι απαραίτητη για όλους όσοι κινούνται μέσα σ' αυτό.

15.ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Στους μαθητές/τριες που διακρίνονται για την διαγωγή και την επίδοσή τους στα μαθήματα απονέμονται τιμητικές διακρίσεις (Βραβεία και Αριστεία) από το Υπουργείο Παιδείας.
Επίσης απονέμονται ιδιαίτερες τιμητικές διακρίσεις για πράξεις αυτοθυσίας ή πράξεις που εκφράζουν ασύνηθες πνεύμα ανιδιοτέλειας και φιλαλληλίας.
16.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
 Το πρόγραμμα μαθημάτων συμπληρώνεται με άλλες δραστηριότητες όπως: Μαθητικές Κοινότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, σχολικές εκδρομές, εκκλησιασμοί, αθλητικές εκδηλώσεις, συμμετοχή σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, εκπαιδευτικές ανταλλαγές με σχολεία του εξωτερικού κ.ά
 17.ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

1. Φυσικοί κηδεμόνες του μαθητή/τριας είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Αυτοί είναι κηδεμόνες του, εφόσον κατοικούν στην πόλη όπου βρίσκεται το σχολείο. Διαφορετικά, ορίζουν οι ίδιοι με έγγραφη δήλωση τον κηδεμόνα του.
2. Οι γονείς και οι κηδεμόνες εγγράφουν το μαθητή/τρια στο σχολείο, επικοινωνούν συχνά με το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς της τάξης, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη φοίτηση, το ήθος και τη σχολική επίδοση και ενημερώνουν υπεύθυνα το σχολείο για όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το μαθητή και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του στο σχολείο.
 3. Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μαθητή/τρια και πρόκειται να απασχολήσει το σχολείο, ενημερώνεται σχετικά ο Γονέας - Κηδεμόνας, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.
 4. Για τη συμμετοχή του μαθητή/τρια σε ορισμένες σχολικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκριση του κηδεμόνα, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Επίσης το σχολείο μπορεί να ζητήσει τη γνώμη ή την έγκριση του Γονέα - Κηδεμόνα για κάποιες άλλες εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
5. Ο Γονέας - Κηδεμόνας δικαιούται να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το μαθητή/τρια, αλλά οφείλει και ο ίδιος να ενημερώνει το σχολείο για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του μαθητή στο σχολείο.
 6. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων. Το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει τη συνεργασία του Συλλόγου για την προαγωγή του σχολικού έργου.
Είναι προφανές ότι το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη των εκπαιδευτικών, του Συλλόγου των εκπαιδευτικών και του Διευθυντή του σχολείου.
Τα θέματα όμως της παιδαγωγικής λειτουργίας, των ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων και το γενικότερο κλίμα στο σχολικό χώρο επηρεάζονται από την καλή συνεργασία των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
 7. Η Σχολική Επιτροπή, το Σχολικό Συμβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί, οι καλλιτεχνικοί και οι πολιτιστικοί φορείς, πέρα από το θεσμικό τους ρόλο, είναι οι κοινωνικές συνιστώσες του σχολείου.
Ένα ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων αυτών, για να επιτύχει στην αποστολή του.
Ο κοινωνικός περίγυρος αποτελεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο το σχολείο αναπτύσσει το μορφωτικό έργο του.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Το ήθος και η λογική του καθενός εξ ημών ας είναι εκείνα που θα μας οδηγήσουν σε μία αρμονική συμβίωση που θα αχρηστεύσει το παραπάνω κείμενο στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου